Artikel afbeelding

Help! Welk cadeau moet ik geven?

Soms is het moeilijk om een goed cadeau te vinden: je zou niet weten wat je iemand moet geven. Andersom kan het ook zijn dat je precies weet wat iemand leuk vind en binnen een kort tijdsbestek wat uit kan kiezen.

Verlanglijstje

Heb je een verlanglijstje ontvangen? Schroom je dan niet om een cadeau te kopen naar aanleiding van het lijstje! Je weet dan zeker dat je de ontvanger een cadeau geeft dat hij of zij zal waarderen. Je kan dan niet je creativiteit en originaliteit kwijt, maar de ontvanger zal je cadeau wel ervaren als attent en passend.

Geld

Wanneer geef je geld? Het lijkt misschien een beetje afgezaagd, maar bij ‘cadeautip envelopje’ zal je gift zeker worden gewaardeerd. Maar ook als het niet op het verlanglijstje van de betreffende persoon staat, dan zou het geven van geld in bepaalde situaties ook kunnen.

Heb je een verjaardag of feest van een kennis of vriend en weet je dat geld wel gewaardeerd zou worden? Dan kun je dat best geven. Maak het persoonlijker door een cadeaubon te geven van een winkel of voor een dagje uit dat past bij hem of haar. Maar pas wel op: het geven van verkeerde cadeaubonnen is zonde van je geld en zal leiden tot een teleurstelling van de ontvanger. En daarnaast, niet iedereen houd van cadeaubonnen. Geef het daarom alleen als je zeker weet dat de ontvanger er iets mee doet of kan.

Ook kinderen kunnen een cadeaubon of geld best waarderen. Het geeft ze zelf de mogelijkheid om wat uit te kiezen dat ze echt graag willen. Je loopt zo niet het risico dat je iets geeft wat niet op het verlanglijstje van het kind stond.

Geef echter géén geld aan (groot)ouders of andere personen waarvan je weet dat ze geen geld willen ontvangen.

Gelegenheidscadeau

Geef je een cadeau naar aanleiding van een bepaalde gelegenheid? Wil je bijvoorbeeld iemand bedanken, of gaat het om een trouwerij of babyshower? Kies dan een cadeau dat bij het moment past. Dat is altijd een leuke herinnering, al helemaal als het een functioneel cadeau is dat de ontvanger vaak laat terugblikken op die ene speciale dag.

Ervaring

Ken je iemand goed, maar weet je niet welk cadeau je zou moeten uitkiezen? Geef dan een ervaring. Wanneer je band goed is met iemand, is het leuk om tijd met elkaar door te brengen. Daar gaat het immers om: het versterken van de relatie. Kies een leuk dagje uit, of zelfs een weekend weg, en geef dit als cadeau aan de betreffende persoon. Wanneer de relatie goed genoeg is zal dit zeker gewaardeerd worden!

Onbekend

Probeer je een cadeau uit te zoeken voor iemand die je niet goed kent? Dat kan best lastig zijn. Probeer goed na te denken of je te maken hebt met een bepaalde gelegenheid, of dat de persoon misschien geld of een cadeaubon zou waarderen.

Altijd goed

Echte altijd-goed cadeaus zijn er niet, maar wat wel in de buurt komt is een goed flesje drank. Let er daar ook bij op dat je wel iets geeft wat diegene ook daadwerkelijk drinkt. Geef bijvoorbeeld geen flesje wijn als iemand dol is op speciaalbiertjes.

Wil je geen alcoholische dranken geven? Dan is een leuk, samengesteld pakketje misschien wel een optie. Laat diverse etenswaren, koffie en/of thee op een leuke manier inpakken. Je kunt zo makkelijk bepalen hoeveel je aan het cadeau kwijt wil zijn. Geen tijd om vanalles uit te zoeken? Dan kun je bij sommige winkels ook een kant-en-klaar pakket kopen.

Als laatste kun je vaak bloemen of boeketten geven, maar houd er rekening mee dat dit zeker niet altijd in de smaak valt. Weet je het niet zeker? Geef dan iets tijdelijks als een boeket in plaats van een plantenbak die lang mee gaat.

Dont’s

Maar wat moet je nou niet doen? Geef in ieder geval nooit een cadeau dat te duur is. De ontvanger zal dan namelijk het gevoel hebben dat hij of zij iets terug moet geven van dezelfde waarde. Daarnaast is het ook belangrijk om geen cadeau te geven dat goedkoop of van slechte kwaliteit is. De ontvanger zal zich afvragen waarom hij of zij zo weinig waard is.

Laat in ieder geval zien dat je moeite hebt gedaan om het juiste cadeau te vinden. Heb je na het lezen van dit artikel al enkele ideeën opgedaan? Ga dan eens kijken bij een cadeauwinkel bij jou in de buurt!

Op August 2, 2018